Powered By Blogger

18 июля 2014 г.

Визит принца Майкла Кентского в Украину в 2013 году

СТАТЬЯ ЗА ИЮЛЬ 2013 ГОДА


Минулого тижня в Державному музеї авіації з 2 по 4 липня експонувалися ретро-літаки. Заради того, аби всі охочі могли подивитися музей продовжив роботу до 21 години, так як ці дні припали на середину робочого тижня.

До України в рамках дружнього візиту завітала ескадрилья «Airsquadron» з Об’єднаного королівства Великобританії. Усього прибуло 60 пілотів на чолі з двоюрідним братом королеви Єлизавети ІІ принцом Майклом Кентським. Першим містом, які відвідали пілоти-любителі було Львів (30 червня). Екіпаж відвідав Львівську оперу, де встигли подивитися «Карміну Бурану». Та найбільше англійців вразила наша погода – «Значно тепліше» був присуд суворих британців, сказаний з щирою посмішкою. Воно й не дивно, сонце пекло у ті дні, як шалене.
aviaretro17
 1 липня клуб «Air Squadron» прилетіли на аеродром «Київ» (Жуляни), звідки зарулювали на територію музею авіації. Для більшості пілотів «Air Squadron» - літати – це хобі та спосіб життя на пенсії. Тут є і колишні вчителі музики і професіонали у відставці, і володарі ферм на півдні Англії з місцем невеличким літовищем для власного літачка. Багато хто взяв із собою дружин, більшості з них далеко за 60. Літати на літаку, ще й ретро –чим не заняття на пенсії! Біля двох годин літаки паркувалися для статичної експозиції. Прибуття кожного створювало ажіотаж, адже там міг бути принц. І ось нарешті, монарша особа з’явилася перед цікаві очі українських ЗМІ. У свої неповні 71 принц Майкл створив не менше галасу, якби прибув молодий та неодружений принц Гаррі, наприклад. Монархи не часті гості у нас в країні. Як співав Володимир Висоцький, «Мы их грохнули когда-то, в 18м году».
aviaretro16
Його високість не очікував такої уваги та все ж дав кілька коментарів російською мовою перед камерами та трохи позував для загального фото з екіпажем. Напередодні візиту прес-секретар Майкла Кентського оголосив, що ніяких інтерв’ю він давати не буде.  Принц з цікавістю оглядав експозицію музею, уважно слухав та розпитував гіда. Літаки – це одна з його пристрастей. До речі, як виявилося наступними днями його високість дуже непогано та зрозуміло розмовляє російською мовою. Його схожість з двоюрідним внучатим дядьком царем Миколою ІІ вражає.
 Програма візиту «Air Squadron» була насиченою. 3 липня відбулася екскурсія на завод «Антонов», музею авіації Національного авіаційного університету та аеродром Повітряних Сил ЗС України у Василькові, де пройшли спільні польоти саме історичних літаків. Тим часом пасажирські літаки залишалися в експозиції.
aviaretro18
4 липня урочисто було відкрито меморіального знака на честь візиту літаків клубу «Air Squadron» до Державного музею авіації. Меморіальний знак встановили у вигляді двигуна АН-2. Його високість принц Майкл Кентський сказав:
«Сегодня я горд по двум причинам. Во-первых, я являюсь членом этого известного клуба «Air Squadron» и знаю, как много это событие значит для Украины и для нас всех. Во-вторых, для меня и моих коллег это всегда большое удовольствие находиться на вашей земле. Спасибо за очень тёплый приём. И сейчас я очень рад вместе с мини стром открыть этот памятник.»
aviaretro15

 Ті, хто зрання прийшли до музею мали змогу побачити королівську особу на власні очі. Свій день народження його високість святкувала у Києві. 4 липня принцові Майклу виповнилося 71 рік. Після урочистостей відбувся невеличкий закритий бенкет прямо на території музею. Було вручено квіти та подарунки. Поки віп-персони спілкувалися, прості відвідувачі оточили геть усі ретро - літаки. Такої черги не знав, певно, тільки мавзолей Леніна.
Пілоти були в захваті від уваги та терпляче відповідали на численні запитання, які гості задавали англійською мовою. До літака можна було залізти, сфотографуватися та навіть за допомогою керма привести у рух частини крил літака. В захопленні були не тільки діти, а й дорослі.
Вже о 13 годині відвідувачі спостерігали за польотами історичних літаків клубу в повітряному просторі міжнародного аеропорту «Київ» (Жуляни).
aviaretro14

 Цікаві факти:
     
  • До Києва прилетіло 25 замість 27 літаків, як планувалось. Один з них не долетів до Києва – зламалось шасі і він лишився в Польщі. Другий, через загальну несправність, прямо перед вильотом було вирішено лишити в Англії.
  • Найстаршому членові британського клубу  любителів старовинної авіації «Air Squadron» було 94 роки, але його серце не витримало б далекого перельоту. Зараз всі учасники клубу мають не менше 50 років.
  • Приватні перельоти, залежно від відстані, обходяться учасникам клубу в 300-400 тисяч доларів кожен.
  • Серед пілотів – дві жінки: Беррі Холл і Поллі Бейчер, яка поєднує пілотування з викладанням музики.
  • Вперше члени британського клубу «Air Squadron» прилітали в Київ ще 2005 року. Відтоді вони вирішили провести тут авіа презентацію.
  • Щоб навчитися пілотувати літак достатньо 50 годин.
  • в Київ привезли рідкісний літаючий екземпляр винищувача Як-3.  
aviaretro13
Інформаційна довідка (за матеріалами прес-релізу):
 Авіаційна ескадрилья Великобританії www.airsquadron.org - асоціація однодумців, відданих авіації; займається популяризацією авіації та зміцненням дружби між авіаторами в Сполученому Королівстві і за його межами. Авіаційна ескадрилья була заснована в Лондоні в 1966 році, членами Ескадрильї були легендарний льотчик-винищувач часів Другої світової війни Дугласа Бадера і Х'ю Дандеса, разом з іншими видатними військовими і цивільними льотчиками, такими як Макс Айткен і лорд Уотерпарк. Спільнота регулярно проводить перельоти до Європи, а також Сполучені Штати до Аляски, Південної Африки, мис Нордкап, Москву, Йорданію і Пакистан.
 Тепер до цього чималого списку долучилася й Україна, яка особливо з’явиться у списку країн, що прикріплені на кожному літаку.
 6 липня Його Високість принц Майкл був присутній на реконструкції історичної битви під Балаклавою (13 (25) жовтня 1854 року) між солдатами армії Російської імперії та британською легкою кавалерією. Досі, ця поразка вважається однією з найтрагічніших у воєнній історії Англії. Адже під час неї загинуло чимало титулованих аристократів.
Всього «Air Squadron» пробули в Україні десять днів. Крім Києва та Львова відвідали Севастополь та Вінницю.

 Текст Ярослава Матвєєнко
Фото Вікторія Бендик

Комментариев нет:

Отправить комментарий